Просторові прояви перетуризму: глобальний досвід та українські реалії - Оноприєнко, Ассія; Попович, Наталія (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2026)
Метою цієї статті є дослідити перетуризм як сучасне явище шляхом визначення його критеріїв та індикаторів, аналізу глобальних прикладів його прояву, а також виявлення особливостей прояву перетуризму в Україні для обґрунтування підходів до збалансованого управління туристичними потоками.Основний матеріал. Перетуризм – це ситуація, за якої кількість туристів перевищує екологічну, культурну, соціальну або економічну місткість дестинації, що спричиняє негативні наслідки для місцевих жителів, інфраструктури, природного середовища та загальної якості туристичного досвіду. Концепція перетуризму пов’язана з поняттям туристичної місткості дестинацій, яка охоплює фізичні, екологічні, соціальні та психологічні межі. Відповідно до міжнародних підходів, індикатори перетуризму поділяються на чотири основні категорії: економічні, соціокультурні, екологічні та управлінські (інституційні) індикатори. Кожна з цих категорій включає як кількісні, так і якісні показники, що відображають різні аспекти впливу туризму на дестинацію.Явище перетуризму нині впливає майже на всі основні туристичні регіони світу. У міжнародній практиці проблема перетуризму вже тривалий час має чітко виражений характер, що підтверджується прикладами таких туристичних центрів, як Венеція, Барселона, Амстердам, Дубровник, острови Середземномор’я та інші популярні дестинації. У цих місцях надмірна концентрація туристів призвела до посилення соціальної напруги, комерціалізації міського простору, погіршення стану довкілля та зумовила необхідність запровадження спеціальних механізмів регулювання туристичних потоків.Для України проблема перетуризму ще не досягла такого масштабу, як у провідних туристичних країнах Європи. Однак її локальні прояви вже спостерігаються в окремих дестинаціях. Розроблена карта «Податкові надходження від туризму в Україні у 2024 році» ілюструє просторові особливості розвитку туристичної сфери та динаміку її економічного внеску. Просторовий аналіз туристичних дестинацій України свідчить про високу концентрацію рекреаційних потоків у західному регіоні, вздовж узбережжя Чорного моря та у великих культурних центрах.Висновки. Подолання проблеми перетуризму потребує комплексного управління туристичними потоками, яке включає географічний перерозподіл відвідувачів, регулювання короткострокової оренди, використання цифрового моніторингу, розвиток альтернативних маршрутів і залучення місцевих жителів до прийняття рішень.