Учителям географії про Карпатську гірську країну, Українські Карпати та сучасні підходи до їх регіоналізації - Гілецький, Йосип (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2025)
Метою статті є характеристика сучасних уявлень про тектонічну та фізико-географічну регіоналізацію Карпатської гірської країни та її частини, яка розміщена у межах території нашої держави.Основний матеріал. У результаті виконаних досліджень аргументовано показано, які саме сучасні дані геологічних досліджень про тектонічну будову та геологічну історію Карпатської гірської країни послужили основою для уточнення схеми її фізико-географічного районування, що набула широкого поширення у сучасних довідкових джерелах. Основними елементами новизни районування, які не отримали належної уваги в наукових працях українських географів, є віднесення Сербських Карпат до Карпатської гірської країни та поділ фізико-географічної провінції Західних Карпат на Зовнішні Західні Карпати та Внутрішні Західні Карпати, а Східних – на Зовнішні Східні Карпати та Внутрішні Східні Карпати. У свою чергу, оскільки Українськими Карпатами називають тільки частину фізико-географічної провінції Східних Карпат, яка обмежена сучасними державними кордонами України, то оновлення підходів до районування має знайти своє відображення і у регіоналізації цієї частини гірської країни. У статті охарактеризовано авторську уточнену схему фізико-географічного районування Українських Карпат, яка аргументована результатами багаторічних досліджень та оприлюднена у матеріалах науково-практичних конференцій, фахових періодичних наукових виданнях та монографії.Висновки. Ознайомлення учителів географії із сучасними уявленнями про критерії та особливості регіоналізації Карпатської гірської країни у спеціалізованому періодичному виданні є надзвичайно важливим для зростання їх професійної компетентності та мотивації до дослідницької діяльності.