Цифрова модель історичного об’єкта у вебкартографуванні постмілітарних об’єктів - Репехович, Степан (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2023)
Мета статті. Вебкартографування є ефективним інструментом, що забезпечує наочність та доступність інформації про постмілітарні об’єкти. Метою статті є висвітлення особливостей створення та використання цифрової моделі частково зруйнованого історичного об’єкта для цілей вебкартографування постмілітарних об’єктів на прикладі форту «Марушка Ліс».Основний матеріал. Постмілітарні об’єкти є важливими елементами історичної та культурної спадщини, а також цікавими туристичними атракціями. Постмілітарні об’єкти Львівської області включають різного типу військові споруди історичних періодів від кінця XIX ст. до сучасності. Інтерактивні карти не лише показують фізичне розташування об’єктів, але й забезпечують відображення комплексної інформації про ці об’єкти, включаючи текстові, ілюстративні та графічні матеріали, 3D-моделі тощо.При дослідженні постмілітарних об’єктів було встановлено, що окремі об’єкти суттєво зруйновані. Первинний вигляд таких будівель, включно з відсутніми нині частинами, можна передати з допомогою цифрових 3D-моделей. Це реалізовано нами на прикладі фopту “Марушка Ліс”, який відносяться до фортифікаційних споруд фортеці Перемишль. Використання лазерного сканування та створення цифрових 3D-моделей дозволили детально зафіксувати його стан, сприяти його віртуальному дослідженню та реставрації. Створена модель інтегрована в інтерактивну карту за допомогою вебплатформи Sketchfab.Цифрова модель форту демонструє можливості сучасних технологій у збереженні та відновленні історичних об’єктів. Моделювання дозволяє відтворити зруйновані частини та надає дослідникам, спеціалістам і широкому колу людей інструменти для вивчення історичної архітектури без ризику пошкодження об’єктів.Висновки. Вебкартографування постмілітарних об’єктів показує значний потенціал цих технологій для їх дослідження в історичній освіті та в розвитку культурного туризму. Створена цифрова модель форту «Марушка Ліс» служить яскравим прикладом ефективності вебкартографування з інтегрованою 3D-моделлю. Це не тільки сприяє збільшенню обізнаності та освітньої цінності, але й відкриває нові перспективи для досліджень і збереження історичних пам’яток, у тому числі їх реконструкції.