Перспективи розвитку туризму в межах природоохоронних територій Харківської області - Сегіда, Катерина; Ушкварок, Дар’я (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2021)
Мета статті полягає у висвітленні можливостей і перспектив розвитку туризму в межах природоохоронних територій Харківської області.Основний матеріал. Розглянуто теоретичні аспекти поняття туристичний потенціал. Висвітлено місце Харківської області серед регіонів України за природоохоронними територіями. Незважаючи на те, що Харківська область має найнижчий показник заповідності серед інших регіонів України, в її межах є об’єкти, які заслуговують уваги.Регіональний ландшафтний парк «Ізюмська Лука» на сьогодні не відповідає рангу найвищого значення, але стоїть на розгляді до переведення в національний природний парк. Різноманітність флори і фауни, атрактивність ландшафтів, наявність водних ресурсів та шляхів сполучення недалеко від парку - все це сприяє розвитку туристичної діяльності в його межах. У той же час соціально-економічні передумови, а саме низький рівень розвитку інфраструктури поруч з парком, відсутність кваліфікованих трудових ресурсів ускладнюють його подальше можливе використання, а в деяких випадках, навіть, унеможливлюють його.Висновки і подальші дослідження. Регіональний ландшафтний парк «Ізюмська Лука», є сприятливим місцем для організації екостежки в межах його території. Багаті представники флори і фауни - це наукова цінність парку, яка може сприяти подальшому заохоченню туристів в це місце. Маршрут, який ми побудували в межах парку, можна застосовувати для практичного використання, адже він, крім своєї атрактивності, спирається також на зонування парку і включає в себе лише доступні зони для туристів, що важливо для подальшого збереження наукової цінності даної місцевості.До питань, що стримують розвиток даного типу туризму, можна віднести інфраструктурне обслуговування: низький рівень та якість транспортного сполучення; закладів обслуговування: готелі, хостели, кемпінги, кафе; нехватка кваліфікованих трудових ресурсів; низька платоспроможність населення; не зацікавленість даним видом туризму; відсутність іміджу території, комплексного інформаційного забезпечення.Перспективним є створення віртуального екологічного туру в межах регіонального ландшафтного парку «Ізюмська Лука». Такий вид туризму допоможе привернути увагу до об’єкта, підвищить зацікавленість населення, допоможе почати працювати над іміджем території та її рекламою. А вже в подальшому це сприятиме впровадженню та затвердженню цього маршруту на місцевості.