Методичні особливості дослідження світових урбанізаційних процесів - Кравченко, Катерина (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2021)
Метою цієї статті є розкриття методичних особливостей дослідження урбанізації та аналіз світових урбанізаційних процесів. Урбанізація є складним суспільно-географічним процесом, який розвивається та проявляється у двох вимірах: просторовому та суспільному, отже, урбанізаційні процеси є передумовою глобальних трансформацій як у просторовому, так і у суспільно-географічному вимірі.Основний матеріал. Урбанізація є специфічним суспільно-географічним процесом, який характеризується значною динамічністю та глобальністю прояву. Найбільшою проблемою сучасної урбанізації є переорієнтація векторів її поширення та розвитку: якщо у XІX-XX століттях урбанізація була явищем, притаманним здебільшого розвиненим та високорозвиненим країнам, то у XXI столітті викликом для суспільства є інтенсивний розвиток урбанізації у країнах низького рівня розвитку, країнах «третього світу». Для дослідження світових урбанізаційних процесів можна використати широкий комплекс філософських, загальнонаукових та конкретнонаукових методів, а для оцінки рівня інтенсивності процесу урбанізації доречним є використання параметрів та набору індикаторів, що характеризують стан просторової трансформації під антропогенним впливом, рівень розвитку економіки і суспільства тощо. Значна частина країн світу для визначення міських (урбанізованих) територій використовує первинні критерії – адміністративний (25,3 %), демографічний (15,9 %) та урбаністичний (3,4 %).Аналіз показників, які характеризують особливості розвитку сучасних урбанізаційних процесів, засвідчує значну диференціацію прояву. Відмінною особливістю є підвищення рівня урбанізації у бідних країнах Африки та Латинської Америки. Встановлення взаємозалежності між рівнем економічного розвитку країни (ВВП на душу населення) до чисельності міського населення доводить безумовний прямий, але умовний зворотній взаємозв’язок.Висновки і подальші дослідження. Проведений апробаційний аналіз процесу урбанізації у світовому та регіональному вимірах, дослідження співвідношення частки міського населення та ВВП країн світу засвідчують спроможність обраних підходів і методів дослідження та обумовлює використання оригінальних (авторських) методів і методик дослідження для моніторингу та прогнозування подальшого розвитку урбанізації на різних ієрархічних рівнях.