Застосування принципу асоціативності в проєктуванні картографічних умовних позначень - Polyakova, Nataliya Оlexandrіvna (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2021)
Картографічні умовні позначення викликають в уяві користувача картографічних моделей певні психологічні асоціації відносно явищ, об’єктів та взаємозв’язків між ними. Різні асоціації залежать від пам’яті людини як загального комплексу пізнавальних особливостей та вищих психологічних функцій, що відносяться до накопичення, зберігання та відтворення знань, умінь, навичок. При формуванні узагальнюючого образу картографічних моделей у користувачів, різних за рівнем розвитку та свідомості, відбуваються неоднакові рівні застосування принципу асоціативності в проєктуванні картографічних умовних позначень. Це викликано такими особливостями, як вікові групи користувачів, розкриття тематичних напрямів картографічних моделей тощо. Метою даної статті є обґрунтування застосування принципу асоціативності як одного з основних принципів проєктування картографічних знаків з урахуванням відмінностей у рівнях розвитку та свідомості користувачів, тематичної спрямованості карт тощо. Основний матеріал. При проєктуванні картографічних умовних позначень дотримуються ряду різних принципів, один з яких – принцип асоціативності. При його застосуванні враховують асоціацію об’єкта картографування та відповідне графічне відображення на картографічному творі. Такий підхід називають принципом асоціацій, стереотипів або принципом асоціативності. Поняття асоціації широко використовується у психології та філософії. Це поняття означає психологічні зв’язки. Тобто такі зв’язки між явищами, коли поява одного з них у свідомості людини спричиняє одночасну появу інших. На рівень асоціативності впливають, наприклад, вікові особливості, рівень освіти тощо. У статті висвітлено особливості застосування принципу асоціативності при розробці та конструюванні умовного позначення. Розглянуто різні картографічні засоби та прийоми, що використовують для досягнення асоціативності умовних позначень. Висновки. Застосування принципу асоціативності у проєктуванні картографічних умовних позначень є важливим елементом якісної характеристики створення та користування картографічними моделями. Дослідження принципу асоціативності є завжди актуальним та важливим науковим напрямом з імовірним перспективним розвитком картографічних моделей та суспільства в цілому.