Теоретичні та прикладні економіко-географічні дослідження у Придністров’ї: історія, сучасність, перспективи - Burla, Mikhail Porfiryevich (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2019)
Метою даної статті є розгляд основних етапів становлення системи професійної географічної освіти та соціально-географічних досліджень у Придністров’ї. У статті аналізуються особливості створення географічних кафедр у першому ЗВО Придністров’я і Молдови – Тираспольському педагогічному інституті (нині Придністровському державному університеті імені Т.Г. Шевченка). Значне місце займає розгляд історії і функціонування спеціалізованої науково-дослідної лабораторії «Регіональні дослідження».Основний матеріал. Приділено увагу навчальній, навчально-методичній та організаційно-методичній діяльності співробітників кафедри соціально-економічної географії та регіонознавства Придністровського державного університету імені Т.Г. Шевченка. Відображено внесок кафедри в розробку і реалізацію концепції географічної освіти, програм з географії, підручників та навчально-методичних посібників із соціальної географії для освітніх установ Придністров’я, а також підготовку та підвищення кваліфікації кадрів за напрямами «Географія» і «Туризм». Основні напрями наукових пошуків, які виконуються співробітниками науково-дослідної лабораторії «Регіональні дослідження»: фактори соціально-економічного розвитку, структура економіки та макроекономічна динаміка, особливості природно-екологічної обстановки, демографічна ситуація і особливості ринку праці, зовнішньоекономічні зв’язки та їх особливості в умовах зовнішніх обмежень і високої турбулентності навколишнього середовища.Висновки та подальші дослідження. У заключній частині розглянуті основні напрями теоретичних і прикладнихcсоціально-географічних досліджень, спрямованих на розробку моделі сталого розвитку регіону, оптимізацію управління, територіальної організації економіки та системи розселення. Також окреслено перспективні дослідження, спрямовані на створення дидактичних матеріалів (підручників і навчальних посібників із суспільної географії для учнів, студентів і викладачів) і репрезентативних видань («Географічний атлас Придністров’я», «Історичний атлас Придністров’я», «Енциклопедія Придністров’я»).