Результати аналізу топонімічного пласту інформаційного шару культурних ландшафтів: на прикладі гідронімії Полоцького Поозер’я - Sharukho, Igor (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2018)
У статті, на основі даних книги В. Шарухо «Край у цэнтры Европи. Геаграфічна-статыстычны слоўнік Полацкага раёна. Полацк. Наваполацк» (2017), із зафіксованими 4000 топонімами, проведено аналіз 615 гідронімів району, що входить до складу Полоцького Поозер’я. Аналіз топонімічного пласту інформаційного шару культурних ландшафтів може сприяти реконструкції картини заселення території регіону з найдавніших часів. Розглянуто варіанти походження ряду гідронімів (лімнонімів, потамонімів, гелонімів). Установлено, що лише 27 % усіх гідронімів - слов’янські, умовно слов’янські, решта – фіно-угорського (не менше половини) і балтського походження. Проаналізовано префікси, форманти гідронімів. Наведено приклади гідронімів різного походження. Готується видання словника гідронімів Полоцького району.