Теоретичні засади забезпечення сталого розвитку землекористування - Коваленко, Л. М. (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії)
Визначено особливості розвитку земельних відносин у системі продуктивних сил: екологічну складову землі з її властивостями, що мають первинну цінність, і соціально-економічну, яка відображає єдність соціально-економічного розвитку та взаємовідносин людини з природою. Зроблено теоретико-методологічне обґрунтування екологічного і соціально-економічного аспектів. Запропоновано основні напрями стабілізації екологічної ситуації у сучасному землекористуванні.