Цифрове моделювання рельєфу дна акваторій у районі української антарктичної станції "Академік Вернадський" - Сінна, О. І.; Утєвський, А. Ю.; Попов, В. С. (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії)
У статті викладено досвід розробки цифрових моделей рельєфу (ЦМР) дна акваторій у районі української антарктичної станції «Академік Вернадський». Оглядові цифрові моделі створено із використанням існуючих навігаційних та батиметричних карт, згодом їх деталізовано на основі даних ехолотної зйомки, здійсненої під час сезонних експедиційних досліджень 2014 р. При обробці та візуалізації даних застосовані геоінформаційні та веб-технології. ЦМР слугують основою для комплексного вивчення підводного біорізноманіття та обґрунтування ідеї створення морських охоронних районів у протоках Stella Creek та Skua Creek поблизу станції «Академік Вернадський».