КОСМІЧНІ ЗНІМКИ ЯК ФУНДАМЕНТАЛЬНА ОСНОВА КАРТОГРАФІЧНИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ - Косарєв, М.В.; Ясенев, С.О. (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії)
У даній статті розглянуті деякі способи отримання космічних знімків земної поверхні, особливості їх обробки і використання. Розглянуті параметри космічних знімків високої просторової роздільної здатності з позиції їх застосування у якості основи для геоінформаційного картографування. Проаналізовано особливості методики обробки даних ДЗЗ: радіометрична та геометрична корекція, покриття, покращення візуальних властивостей знімків, вибір та здійснення проектування до відповідної географічної системи координат. Наведені математичні моделі для фотограмметричної обробки сканерних космічних знімків. Проведено аналіз математичних моделей для фотограмметричної обробки і можливостей їх подальшого використання. Визначено фактори забезпечення комерційної вигоди від обґрунтованого вибору матеріалів для потреб великомасштабного картографування в сучасних умовах.