ОЦІНКА СТУПЕНЯ ВИРАЖЕННЯ ДИНАМІЧНОСТІ/СТАТИЧНОСТІ НА ГЕОЗОБРАЖЕННЯХ - Курач, Т.М. (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії)
Розкрито сутність застосування в картографії поняття «динаміка» та види її прояву: зростання (прямолінійне, криволінійне); спадання (прямолінійне, криволінійне); циклічність, періодичність (зростання, убування); коливання з певним ритмом (частотою). Розглянуто поєднання динамічності зі властивістю статичності стосовно їх вираження на геозображеннях. Досліджені варіанти прояву динамічності на геозображеннях дозволили виділити та обґрунтувати два рівні прояву та дев’ять ступенів інтенсивності вираження властивості. Кожен ступінь прояву динамічності вербально оцінено за допомогою значень лінгвістичної змінної.