До питання оцінки економічної складової розвитку території - Маляренко, Костянтин; Сегіда, Катерина (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2025)
Метою цієї статті є аналіз традиційних та обґрунтування альтернативних методів оцінки економічної складової розвитку територій в умовах обмеженого доступу до даних. Основний матеріал. Проаналізовано категорії «потенціал території», «розвиток території», «потенціал розвитку території» та їхні складові. Визначено традиційні підходи до змісту та складових потенціалу території та складових її розвитку, виявити та показники для оцінки складових, у першу чергу – економічної. З огляду на відсутність статистичних даних в умовах воєнного стану, що унеможливлює застосування традиційних методів аналізу, ідентифіковано та охарактеризовано нові інструменти та джерела даних для оцінки економічної складової розвитку території. До них віднесено методику оцінки фінансової спроможності територіальних громад, інтерактивну податкову карту та аналітичні дашборди Міністерства фінансів. Висновки. Усталені підходи та показники, засновані на офіційній статистиці, виявилися неспроможними адекватно відобразити складну і динамічну картину економічного розвитку територій в умовах воєнного стану. Водночас, з’явилися нові можливості для аналізу, що базуються на оперативних, хоч і агрегованих, даних. Методика оцінки фінансової спроможності громад, інтерактивна податкова карта та аналітичні дашборди Міністерства фінансів є цінними інструментами, які можуть застосовуватися для оцінки економічної складової розвитку території.