Картографування метеорологічних явищ на прикладі туманів на території Харківської області - Решетченко, Світлана; Дмітрієв, Святослав; Божедай, Ілона; Жемеров, Олександр (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2024)
Метою статті є вивчення особливостей картографування метеорологічних явищ на прикладі туманів на території Харківській області за період 1996-2020 рр. Основний матеріал. Картографування метеорологічних явищ є ключовим інструментом для візуалізації та розуміння складних атмосферних процесів. Воно дозволяє наочно уявити просторовий розподіл метеорологічних явищ, зробити їх аналіз та виявити майбутні тенденції змін. Особливість картографування туманів полягає у встановленні взаємозв’язків між географічними та кліматичними особливостями регіону. Ця інформація має практичне значення при розробці заходів щодо управління ризиками, пов’язаними з погодними явищами, забезпечення безпеки населення та економіки. Факторами, що впливають на клімат Харківської області є віддаленість від великих водних просторів, рівнинність території. В результаті дослідження туманів можна виділити основні фізико-географічні чинники, що впливають на процеси туманоутворення: орографія, характер підстильної поверхні, наявність водних об’єктів, температурний режим території. За допомогою застосування ГІС-пакету ArcGis були побудовані карти багаторічних показників кількості днів з туманом за період 1996-2020 рр. та за сезонами, тривалості туманів за період 1996-2020 рр. та за сезонами. Картографічні твори дозволяють виявити просторово-часові особливості розташування метеорологічного явища, що забезпечує додаткові переваги порівняно з іншими формами представлення модельних результатів, такими як таблиці або списки. Висновки і подальші дослідження. В умовах зміни клімату відбувається збільшення кількості надзвичайних та стихійних гідрометеорологічних явищ, що визначаються значними матеріальними збитками. Туман чинить вплив на велику кількість галузей господарства, тому карти гідрометеорологічних явищ є важливою складовою для забезпечення безпеки населення, оскільки вони дають уявлення про характер, інтенсивність та періодичність можливих загроз для певної території. Особливістю міста-мільйонника Харкова є вірогідність виникнення туманів-смогів, які мають підвищену канцерогенну дію. Щоб аналізувати смогові явища потрібно врахувати багато метеорологічних факторів, як-то швидкість і напрямок вітру, стан небосхилу, температурний режим, наявність атмосферних опадів, ступінь забудови території. Отже подальші дослідження спрямовані на вивчення умов утворення смогів та способів їх картографування.