Сycпільно-географічні аспекти розвитку ринку сільськогосподарської органічної продукції - Тіміш, Родіка (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2023)
Стаття присвячена вивченню стану ринку органічної сільськогосподарської продукції. Мета статті полягає у виявленні та обґрунтуванні суспільно-географічних аспектів формування ринку органічної сільськогосподарської продукції. Основний матеріал. Розвиток органічного виробництва є досить актуальним на сьогодні через низку явних екологічних, економічних та соціальних переваг, що притаманні цій сфері діяльності. Світові тенденції свідчать про стрімкий розвиток органічного агровиробництва як системи, що орієнтується на мінімальний вплив на довкілля, збереження біорізноманіття, відповідність стандартам належного утримання тварин та способів виробництва. Акцентується увага на тому, що органічне агровиробництво відіграє вагому соціальну роль, забезпечуючи специфічний ринок товарами, на які постійно зростає попит споживачів, і в той же час сприяє розвитку сільських територій. Проаналізовано динаміку основних показників розвитку органічного виробництва в Україні та його стан після широкомасштабного вторгнення. Розглянуто асортимент органічної продукції, що реалізується на внутрішньому і зовнішньому ринках та проаналізовано динаміку експорту. Систематизовано підходи до вивчення проблематики розвитку ринку органічної продукції та чинники впливу на розвиток органічного виробництва. Висновки. Проведене дослідження дозволяє стверджувати, що розвиток ринку органічної сільськогосподарської продукції залишається одним з пріоритетів аграрної політики України. Не дивлячись на виклики воєнного часу, ринок органічної продукції розвивається, його ємність зростає. Проведений аналіз дав можливість ідентифікувати основні орієнтири для більш динамічного розвитку органічного виробництва України.