Обігові монети країн Європи: історія, опис, систематизація, методика застосування на уроках географії - Мисько, Володимир (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2021)
У статті висвітлено важливість реалізації компетентнісно орієнтованого навчання у сучасній школі, яке вимагає, перш за все, активізації розумової діяльності учнів і розвитку їх творчих здібностей. Метою цієї статті є огляд і систематизація обігових монет країн Європи, дослідження зображень фізико- та суспільно-географічних об’єктів, процесів і явищ на монетах, висвітлення історичних аспектів формування й функціонування грошової системи на європейському континенті, а також викладення власного бачення щодо оптимального використання металевих грошових знаків на уроках географії у закладах загальної середньої освіти. Основний матеріал. Встановлено, що застосування монет відіграє значну роль у розвитку наочно-зорового мислення здобувачів середньої освіти, гостроти сприйняття, мимовільної уваги, зорової пам’яті. З’ясовано, що одним із найважливіших засобів наочності, що можна успішно використовувати у школах на уроках географії, є металеві грошові знаки – монети, які можна застосовувати практично на кожному з етапів навчання. Проаналізовано особливості розробки дизайну обігових монет країн Європи, їх краєзнавчу та країнознавчу спрямованість. Встановлено, що на монетах зображуються політичні та історичні діячі, видатні представники культури або типові представники органічного світу, населення країни, народностей. У статті представлено результати аналізу колекцій обігових монет країн Європи за зображеннями на них рослин і рослинних орнаментів, тварин, астрономічних, гідрологічних, соціальних, історичних, політичних, економічних об’єктів. Встановлено, що серед 344 обігові монети країн Європи на зображення суспільно-географічних об’єктів припадає 267 грошових знаків (77,6%), на зображення фізико-географічних об’єктів – 77 одиниць, що становить 22,4% від усіх монет, найпоширенішими зображеннями на європейських монетах є: історичні, політичні і соціальні об’єкти, рослини та рослинні орнаменти. Висновки. На основі методичних і дидактичних пошуків запропоновано ряд методів і прийомів ефективного застосування обігових монет країн Європи на уроках географії у закладах загальної середньої освіти. Складено таблицю із детальним описом зображень усіх сучасних монет євро для виконання країнознавчого практичного завдання під час вивчення навчального курсу «Географія: регіони і країни».