Просторово-часове розповсюдження відкладень ожеледі категорії НЯ (небезпечної) i СГЯ (стихійної) на території України та збитки від них протягом 2011-2019 рр. - Pyasetska, Svitlana Ivanivna (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2021)
У рамках виконання науково-дослідної теми «Прогнозування мінливості кліматовразливих районів на території України у найближчі десятиріччя» (номер державної реєстрації 0118U000554) проведено дослідження просторово-часового розповсюдження ожеледі категорії НЯ (небезпечної) та СГЯ (стихійної) на території України на сучасному етапі зміни клімату. Метою даної статті є дослідження розповсюдження відкладень ожеледі значних діаметрів, а саме небезпечної (НЯ) та стихійної (СГЯ) на території України протягом сучасного етапу зміни клімату. Необхідним було також узагальнити інформацію про виявлені збитки та їх характер від відкладень ожеледі категорії СГЯ, які було зареєстровано в окремих регіонах України протягом цього часу. Основний матеріал. Небезпечні категорії відкладення ожеледі досить поширені на території України і спостерігаються майже кожного року. Найбільш поширеними вони є у зимові місяці (грудень-лютий) та наприкінці осені у листопаді, коли вони спостерігаються на території не менш ніж половини областей. Протягом 2011-2019 рр. територіально вони спостерігались у більшості областей, особливо у західному, центральному та східному регіонах. На півдні такі відкладення здебільшого спостерігались в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях та АР Крим. У квітні такі відкладення спостерігались лише у Карпатському регіоні на Закарпатті на метеостанції Плай. Протягом жовтня 2011-2019 рр. небезпечні відкладення ожеледі спостерігались лише у Карпатському регіоні (Закарпатська та Івано-Франківська області), подекуди у центрі (Кіровоградська та Дніпропетровська області) та на півдні (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Відкладення ожеледі стихійного характеру спостерігаються на території не кожного місяця та року, проте частіше - у холодний період. Виділяються території, де вони трапляються найбільш часто, а саме на Закарпатті на метеостанції Плай. Проте існують місця, де такі відкладення також досить часто траплялись у досліджуваний період – на Львівщині (Кам’янка-Бузька, Рава-Руська), Житомирщині (Олевськ, Житомир), Миколаївщині (Миколаїв, Очаків), Донеччині (Амвросіївка, Маріуполь), Запоріжжі (Запоріжжя, Гуляйполе), АР Крим (Чорноморське, Опасне, Сімферополь). Збитки від відкладень ожеледі категорії СГЯ спостерігались у 4 роках з 9 досліджуваних на об’єктах промислового комплексу, транспорту та у комунальній сфері. Найбільша кількість збитків зафіксована у 2014 р. Висновки. Встановлено, що найбільш розповсюдженими небезпечні відкладення ожеледі протягом 2011-2019 рр. були у січні, лютому, грудні, де вони спостерігались на території від 10 до 14 областей, а особливо у березні на території 21 області. Найбільш поширеними вони були у західному, центральному та східному регіонах, а на півдні - в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях та АР Крим. Відкладення ожеледі стихійного характеру здебільшого спостерігались у Закарпатській області на метеостанції Плай, а також на окремих метеостанціях Львівщини, Житомирщини, Миколаївщини, Донеччини, Запоріжжя. Ключові слова: відкладення ожеледі, стандартний ожеледний станок, небезпечні відкладення ожеледі (НЯ), стихійні відкладення ожеледі (СГЯ), збитки від відкладень ожеледі стихійного характеру, кліматовразливі райони.