Геоенергетична оцінка лісових екосистем Придністров’я - Kochurov, Boris; Marunich, Nikolai; Lobkovsky, Vasily; Khaziakhmetova, Yulia; Fomina, Nina (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2018)
На основі запропонованого геоенергетичного підходу проведена оцінка енергоефективності лісового господарства та екосистем Придністровської Молдавської Республіки. Основу моделі сталого розвитку лісової екосистеми Придністров’я становить енергоефективна технологія лісовідновлення. Дослідження проводились в урочищі Калагур. Описана технологія лісовідновлення, де застосування механізації мінімальне, а використання лісового середовища материнських насаджень максимальне. Енергоємність запропонованої технології в кілька разів менша у порівнянні з іншими технологіями лісовідновлення у ПМР. Ця технологія дозволяє підвищити енергопотенціал лісу, створити високопродуктивні лісові масиви, цінні з економічної та екологічної точок зору. У перспективній енергозберігаючій моделі лісовідновлення з мінімальним використанням засобів механізації та інших видів робіт виходить економія енергоресурсів і зберігається біорізноманіття природних систем.