Математико-картографічні методи аналізу атмосферних процесів - KоbchеnkоYuri; Rezunenko, Vyacheslav (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2018)
У статті розглядаються питання застосування математико-картографічних методів у наукових дослідженнях атмосферних процесів і в навчальному процесі. Дослідження були спрямовані на визначення ступеня інтенсивності та кількісного обліку екологічно небезпечних атмосферних процесів, зокрема посушливості, та їх вплив на вегетацію і врожай сільськогосподарських культур. Для цього нами був використаний зазначений метод дослідження, який полягає у тому, що посушливі явища наносяться на карту в системі умовних знаків, і надалі методами математичної статистики аналізуються кількісні характеристики досліджуваного явища. Апарат математичної статистики допомагає вірогідно розв’язувати завдання картографічного зображення природних явищ, а також вивчати різнобічні зв’язки між природними і антропогенними об’єктами, що відображені на картах, вимірювати і давати їх кількісну оцінку.