Фізична чи природнича географія України? - Denysyk, Grygoriy; Stefankov, Leonid; Chyzh, Olga (Проблеми безперервної географічної освіти і картографії, 2018)
Розглянуто необхідність та можливості заміни у вищих навчальних закладах України курсу «Фізична географія України» на курс «Природнича географія України». Зазначено, що курс «Фізична географія України» не відповідає сучасним вимогам підготовки студентів-географів рівня «бакалавр», оскільки розглядає лише натуральну природу України без її корінних антропогенних змін. Запропоновано в курсі «Природнича географія України» виокремити три розділи, присвячені фізичній, історичній та антропогенній географії. Кожний із названих розділів слід вивчати упродовж одного семестру, а по закінченні приступити до вивчення курсу «Ландшафтна географія України», що теж включає у себе три частини: натуральне (класичне), історичне та антропогенне ландшафтознавство. Фундаментальні бакалаврські курси: «Антропогенна географія України» і «Ландшафтна географія України» будуть основою магістерських курсів «Конструктивна географія України» і «Конструктивне ландшафтознавство України».