Концепція установчої влади та її розвиток в Україні - Берченко, Г.В. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series Law, 2014)
Анотація: У статті аналізується виникнення концепції установчої влади, її значення у французькій та американській конституційній доктрині. Проаналізовано використання концепції установчої влади в практиці Конституційного Суду України, законодавстві та судовій практиці. Концепція установчої влади є не тільки реальною доктринальною передумовою для теоретичних розробок і практики нормотворчості, правозастосування і тлумачення норм права, але іноді розуміється поверхнево й використовується для обґрунтування досить сумнівних законодавчих положень, що піддаються критиці вченим-юристами. Зокрема, йдеться про норми Закону «Про всеукраїнський референдум» у частині, що дозволяють ухвалювати нову редакцію Конституції на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою. Так само доктрина установчої влади покликана була освятити достатньо сумнівне з юридичної точки зору «відновлення» тексту Конституції у лютому 2014 року.Ключові слова: установча влада, народ, зміни до Конституції, нова Конституція, референдум, Конституційна асамблея.