СУТНІСТЬ ОБМЕЖЕНЬ ПРАВОМОЧНОСТЕЙ КОРИСТУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЮ ДІЛЯНКОЮ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ ЩОДО ПРАВА ВЛАСНОСТІ - Тоцька, К.М. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series Law, 2016)
Анотація: З’ясовані обмеження правомочностей користування щодо права власності земельними ділянками. Розглянуто та вказано на відмінність правової природи понять «використання земельної ділянки» і «користування земельною ділянкою». Винесено пропозицію, що обмеження у праві користування полягають у використанні земельної ділянки з урахуванням її цільового призначення. Сформульована і виражена точка зору, що невикористання земельної ділянки, коли власник не користується нею (не обробляє ділянку), що призводить до занедбання ділянки, не передбачає позбавлення права власності чи користування земельною ділянкою. Розглянуто обмеження, пов’язані з використанням земельної ділянки та спрямовані на збереження якості земельної ділянки. Висловлено думку, що якщо виникають ускладнення, утруднення для здійснення власником (користувачем) конкретного речового права на земельну ділянку, то супроводжується припиненням права власності у порушника, а отже, призводить до його обмеження права користування, не можна, оскільки в ЦК України припинення права власності врегульоване окремою главою та має іншу правову природу, ніж межі та обмеження права власності. Ключові слова: земельна ділянка, обмеження, право користування, використання, земельне право, цивільне право.