ІСТОРИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ІНСТИТУТУ НОРМУВАННЯ У ГАЛУЗІ ОХОРОНИ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ - Копиця, Є.М. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series Law, 2016)
Анотація: У статті здійснено історико-правовий аналіз становлення інституту нормування у галузі охорони атмосферного повітря. Розвиток правового регулювання нормування у зазначеній сфері запропоновано умовно поділити на шість основних етапів. Доведено зв’язок такої періодизації із особливостями відповідного історичного етапу розвитку атмосфероохоронних відносин, а також процесами формування нормативно-правової бази. Охарактеризовано особливості сучасного стану нормування у досліджуваній сфері, однією з яких визначені міжнародні інтеграційні процеси у всіх суспільних сферах України, включаючи охорону довкілля. Ключові слова: екологічне нормування, інститут нормування, правове регулювання, охорона, атмосферне повітря, історико-правовий аналіз.