Розвиток інституту спадкування земельних ділянок в Україні - Волков, Е.К. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series Law, 2014)
Анотація: Автором виконано розгорнутий порівняльний аналіз норм спадкового права щодо земельної ділянки в Україні на різних етапах його становлення та розвитку. Доведено, що спадкове право на земельну ділянку характеризується певними особливостями на кожному історичному етапі свого розвитку. Проаналізувавши норми спадкового права на різних етапах його становлення автором з’ясовано, що спадкове право не відігравало істотної ролі в житті суспільства до радянського періоду, яке керувалося у сфері права звичаями у спадщину земельні ділянки не переходили, і тільки з прийняттям ЦК України 2003 р. ситуація змінилася, оскільки він визначив особливий порядок спадкування земельної ділянки. При дослідженні враховується, що земельна ділянка є нерухомою річчю. У статті зауважується, що на земельну ділянку може бути набуте право власності, в тому числі спадкування як підстава права власності. Ключові слова: земля, земельна ділянка, земельне право, цивільне право, спадкування, об’єкт, право користування, право власності, набуття спадщини, виникнення права.