Адміністративна відповідальність за правопорушення у сфері містобудування - Стародубцев, А.А. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series Law, 2014)
Анотація: У статті проаналізовано суспільні відносини за участю осіб, що здійснюють будівельну діяльність, органів публічної адміністрації, що забезпечують можливість містобудування в цілому, а також органів із спеціальною компетенцією, на які законодавством України покладено обов’язок здійснення безпосереднього контролю в тій або іншій області правовідносин, що виникають у процесі будівництва. Запропоновано адміністративну відповідальність у сфері містобудівної діяльності визначати як самостійний інститут адміністративного права, що поширює свою дію, за загальним правилом, на усі види адміністративних правовідносин. Проаналізовані норми українського законодавства, якими встановлена адміністративна, а також господарська і кримінальна відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності. Розглянуті відповідні правопорушення з детальним аналізом їх складів. Окрема увага присвячена суб’єктам контролю і нагляду у сфері містобудування. Ключові слова: адміністративна відповідальність, контроль, нагляд, містобудівна діяльність.