Проблемні складові застосування нормативно-правових актів та програмних документів, що регулюють аграрні та екологічні відносини з огляду необхідності універсалізації правових понятійних категорій та їх змісту - Бейкун, А.Л. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series Law, 2014)
Анотація: У статті аналізуються проблемні питання та тенденції розвитку нормативно-правового регулювання аграрних та суміжних правовідносин, насамперед, у частині універсалізації галузевої правової термінології та її змісту. Здійснюється етимологічно-правовий аналіз таких універсальних категорій, як державне регулювання та державне управління аграрними, екологічними та суміжними відносинами. Розглядається модель правового становища об’єктів та суб’єктів як державного управління так і державного регулювання відповідними відносинами. Надано аналіз існуючих підходів науковців до визначення як домінуючої ролі тієї чи іншої правової понятійної категорії, так і її змістового навантаження. Розглядаються також проблемні питання взаємоузгодження відповідних понятійних категорій при регулюванні аграрних та похідних правовідносин. Ключові слова: державне регулювання, державне управління, аграрні, екологічні відносини, понятійні категорії, правова термінологія.