Особливості лінгвокультурної адаптації індійських студентів у вищих навчальних закладах україни в контексті міжкультурної комунікації. - Куплевацька, Л. О.; Манівська, Т. Є. (Викладання мов у вищих навчальних закладах освіти на сучасному етапі. Міжпредметні зв’язки, 2017)
У статті досліджуються особливості лінгвокультурної адаптації до навчального процесу груп індійських студентів з англійською мовою навчання, шляхи досягнення успішності міжкультурної комунікації на рівні студент-викладач під час вивчення російської / української мови як іноземної. Виокремлено схожості та розбіжності в організації навчального процесу у вищих навчальних закладах України та Індії, окреслено комунікативні паралінгвістичні особливості кінетики, проксемики, такесики та хронеміки, що перешкоджають успішній акультурації студентів. Проаналізовано причини стресу акультурації у групах індійських студентів та його двоплановість. Запропоновано методичні рішення для досягнення успішності лінгвокультурної адаптації в контексті міжкультурної комунікації.