CLIL як глобальна тенденція сучасної світової педагогіки - Ткаля, Ірина Анатоліївна; Черкашина, Надія Іванівна; Огнівенко, Зоя Григорівна (Проблеми сучасної освіти, 2020)
У статті наведено причини виникнення «предметно-мовного інтегрованого навчання» (CLIL) та позицію щодо його впровадження у вищій школі як глобальної тенденції сучасної світової педагогіки. Обґрунтовано переваги нової концепції; підкреслюється її гнучкість стосовно кількості часу на вивчення другої мови, інтенсивності її викладання, тематики мовних модулів та їх поєднання зі спеціальними дисциплінами. Розкривається теоретична сутність моделі «4К» як інтеграції контенту, комунікації, когніції та культури.