Бюджети УСРР 1920-х рр.: структура, функції, еволюція - Чеберяко, О. В. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series History, 2014)
Висвітлюється становлення та функціонування бюджетівгуберній та округ в УСРР 1920-х рр., структура їх доходів і видатків.Зроблено висновок, що адміністративно-територіальний принципорганізаційної побудови базових бюджетних одиниць відповідавполітичним основам радянської влади, яка переклала переважнучастину соціально-економічних проблем на місцевий бюджет.Згортання системи приватного підприємства негативно вплинулона доходну частину місцевого бюджету, але «втрати» компенсувализа рахунок посилення податкового тиску.