Бюджети УСРР 1920-х рр.: структура, функції, еволюція - Чеберяко, О. В. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series History, 2014)
Висвітлюється становлення та функціонування бюджетів губерній та округ в УСРР 1920-х рр., структура їх доходів і видатків. Зроблено висновок, що адміністративно-територіальний принцип організаційної побудови базових бюджетних одиниць відповідав політичним основам радянської влади, яка переклала переважну частину соціально-економічних проблем на місцевий бюджет. Згортання системи приватного підприємства негативно вплинуло на доходну частину місцевого бюджету, але «втрати» компенсували за рахунок посилення податкового тиску.