КОНСТРУЮВАННЯ МЕЖ СТАРООБРЯДНИЦТВА В РОСІЙСЬКІЙ НАУКОВІЙ ЛІТЕРАТУРІ ТА ПУБЛІЦИСТИЦІ XVIII – ПОЧАТКУ ХХ СТ. - Єремєєв, П. В. (Харківський історіографічний збірник, 2017)
Стаття присвячена процесу конструювання меж старообрядництва в російській науковій літературі та публіцистиці XVIII – початку ХХ ст. Показано, що відсутність внутрішньої єдності старообрядництва, а також брак об’єктивних критеріїв визначення приналежності певної групи віруючих до «старої віри», створювали можливості для дуже різного опису меж такого явища, як старообрядництво. Суспільно-політична та конфесійна ангажованість російських авторів XVIII – початку ХХ ст. грала вирішальну роль при розв’язанні ними даного питання. Включаючи до обсягу поняття «старообрядництво» одні релігійні групи та виключаючи з нього інші, дослідники різних суспільно-політичних та конфесійних поглядів свідомо чи несвідомо намагалися представити старообрядництво у тому світлі, яке було вигідне для захисту їхніх  переконань.