«ЯВЛЕНИЕ НОВОЕ, ЧУЖДОЕ СТАРОЙ РУСИ»: СПЕЦИФИКА ОСВЕЩЕНИЯ ИСТОРИИ СТАРООБРЯДЧЕСТВА Н. И. КОСТОМАРОВЫМ - Єремєєв, Павло Вікторович (Харківський історіографічний збірник, 2018)
У статті здійснена спроба з’ясувати наскільки оригінальними для свого часу були погляди М.І. Костомарова на сутність та значення старообрядництва. З’ясовано  зв’язок ідей історика стосовно старовір’я з поглядами І.С. Аксакова та П.П. Щапова, що висловлювалися раніше. Аналізується вплив суспільно-політичних та релігійних переконань М.І. Костомарова, його методологічних підходів на оцінки  старообрядництва. Стверджується , що у поглядах М.І. Костомарова на розкол виявилася достатньо типова для ХІХ ст. орієнталізація народу.