ІСТОРИЧНА ПАМ’ЯТЬ ТА ІНСТРУМЕНТАЛІЗАЦІЯ МИНУЛОГО В СОЦІАЛЬНИХ ПРОЕКТАХ ЛІВОБЕРЕЖНОЇ УКРАЇНИ СЕРЕДИНИ XIХ СТ. - Литвинова, Т. Ф. (Харківський історіографічний збірник, 2017)
У статті поставлена проблема ролі історичних уявлень еліти Лівобережної України в легітимації її соціальних устремлінь. Показано механізми взаємодії історичної пам’яті малоросійського дворянства і його соціальних ідентичностей. Представлено дискусії освіченого товариства середини XIХ ст. навколо проблеми оцінки та інтерпретації наказу Катерини ІІ про закріпачення селян 1783 р.