Родина парафіяльного священика Харківської єпархії у ХІХ – на початку ХХ ст.: історіографія питання - Захарченко, Є. Ю. (Харківський історіографічний збірник, 2016)
У статті аналізується стан дослідження родини парафіяльного священика Харківської єпархії ХІХ –початку ХХ ст. Робиться висновок про те, що зазначений історіографічний процес пройшов декілька етапів, які суттєво відрізняються між собою. Значною мірою, оцінки та характеристики повсякденного життя парафіяльних священнослужителів і їхніх родин залежали від інтерпретацій ролі духовенства у суспільстві. Вивчення такого роду проблем сучасні автори намагаються здійснювати на основі принципів антропологічно-орієнтованої історії.