Із історії сходознавства в Харківському університеті: В. І. Шерцль - Чувило, А. А.; Чувпило, Л. А. (Харківський історіографічний збірник, 2016)
У статті розглядається науково-педагогічна діяльність професора кафедри порівняльного мовознавства Харківського університету В. І. Шерцля. Цей вчений був одним із найвидатніших орієнталістів свого часу, справжнім поліглотом у галузі мов Азії та Африки. Працюючи в Харківському університеті у 1869–1884 рр., він викладав курси санскриту, історії літератури і культури Індії, порівняльного мовознавства, знайомив студентів із численними східними та африканськими мовами. Ним було видано низку досліджень, в яких В. І. Шерцль показав себе фахівцем у галузях санскритології, іраністики, синології, африканістики, історії східних релігій. Проте деякі задуми щодо розвитку сходознавства в Харківському університеті В. І. Шерцлю не вдалося реалізувати через несприйняття університетським середовищем.