ГЕОЛОГІЧНІ УМОВИ РОЗВІДКИ ТА РОЗРОБКИ ПОКЛАДІВ ВИСОКОВ’ЯЗКИХ НАФТ ТА ПРИРОДНИХ БІТУМІВ - Стебельська, Г. Я. (Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series Geology. Geography. Ecology, 2015)
Сучасний стан вивченості високов'язких нафт та природних бітумів дозволяє впевнено говорити, що вони істотно відрізняються від традиційних нафт за хімічним складом, фізико-хімічними властивостями, ступенем взаємодії із вміщуючими породами та характером насичення порового середовища останніх, що суттєво впливає на ступінь їх вилучення з надр. Тому методи і підходи, які застосовуються при розвідці, розробці, видобутку і переробці традиційних нафт не можуть безпосередньо впроваджуватися на покладах високов’язких нафт та природних бітумів. Застосування традиційних технології при видобутку високов'язких нафт і природних бітумів призводить до низької вуглеводневіддачі і втрати цінних попутних компонентів, що суттєво знижує рентабельність розробки покладів і наносить шкоду навколишньому середовищу. В зв'язку з цим необхідно розробити науко-обґрунтований підхід до пошуків, розвідки та розробки покладів високов'язких нафт і природних бітумів, який би враховував їх специфіку.Ключові слова: високов'язка нафта, природний бітум, поклад, флюїдонасичення.