GEOLOGIC STRUCTURE AND NEW STRATIGRAPHIC COMPLEXES HYDROCARBON-BEARING PERSPECTIVES OF EASTERN POLTAVA FIELD - Svyatenko, G. E.; Petlica, V. V.; Spichakova, U. M. (Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series Geology. Geography. Ecology, 2015)
Г.Є. Святенко, В.В. Петлиця, Ю.М. Спічаковa. геологічна будова та перспективи нафтогазоносності нових стратиграфічних комплексів східно-Полтавського родовища. За результатами інтенсивного буріння уточнена геологічна будова Східно-Полтавського ГКР, виявлені нові продуктивні горизонти. Суттєво розширені перспективи родовища, які пов’язуються не тільки з розвідкою недовивчених і пропущених покладів касимовського та московського ярусів кам’яновугільної системи, але і з опошукуванням пермського і мезозойського стратиграфічних комплексів. Потужні майже безводні псамітові пачки карбону родовища, які містять складопобудовані колектори з фільтраційно-ємкісними якостями, що переважно коливаються навколо граничних значень, можуть стати прекрасним полігоном для розгортання видобутку природного газу з так званих «щільних пісковиків». Пермські, тріасові і юрські горизонти досі лишаються зовні пошукового процесу, але мають всі необхідні передумови для формування і збереження покладів вуглеводнів і безсумнівно заслуговують ретельного вивчення. Ключові слова: пошуки, розвідка, горизонт, пісковик, поклад, газ.