APPLICATION OF GEOECOLOGICAL VULNERABILITY ASSESSMENT TO PREVENTION OF EMERGENCIES - Chervanyov, I. G.; Varyvoda, Ye. O. (Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series Geology. Geography. Ecology, 2015)
І.Г. Черваньов, Є.О. Варивода. ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДОЛОГІЇ ОЦІНКИ ГЕОЕКОЛОГІЧНОЇ ВРАЗЛИВОСТІ ДЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ. Проаналізовані передумови впровадження сучасного методологічного підходу оцінки геоекологічної вразливості в якості інструменту попередження надзвичайних ситуації (НС). Розглянуто поняття «вразливості» в контексті геоекологічного підходу. Виявлено, що практична реалізація підходів до оцінки впливу надзвичайних ситуацій на довкілля, яка є на сьогодні в Україні, не відповідає світовій практиці забезпечення системи превентивної безпеки, заснованої на виявленні, оцінці і моніторингу факторів ризику та покращення системи раннього попередження. Імпульсом для розвитку даного напрямку може служити розробка і впровадження методології оцінювання геоекологічної вразливості до НС. Зіставлення характерних особливостей понять «вразливість», «надзвичайна ситуація» і «ландшафт» дозволяє припустити, що адаптація концепції оцінки вразливості в Україні може ефективно вирішуватися шляхом застосування інструментарію конструктивно-географічних досліджень. Впровадження методології оцінки геоекологічної вразливості забезпечить перехід на якісно новий рівень управління попередженням, пом’якшення ризиків і наслідків НС,за рахунок переходу від моделі, заснованої на зборі, документуванні та узагальненні даних про НС до аналізу геоекологічних передумов їх виникнення, виявлення природних механізмів саморегуляції, розробці превентивних управлінських рішень на основі типології ландшафтних комплексів за ступенем природної та техногенної небезпеки виникнення НС. Ключові слова: надзвичайні ситуації, геосистема, геоекологічна вразливість, вплив, навколишнє середовище.