THE INTANGIBLE NATURAL RESOURCES (INR) IN THE ASPECTS OF NATURAL CAPI-TAL OF NEW GEOGRAPHY: SOME PERSPECTIVES FOR UKRAINE - Chervanyov, I. G.; Karasiov, O. O. (Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series Geology. Geography. Ecology, 2015)
І.Г. Черваньов, О.О. Карасьов. НЕМАТЕРІАЛЬНІ ПРИРОДНІ РЕСУРСИ В АСПЕКТІ НАТУРАЛЬНОГО КАПІТАЛУ «НОВОЇ» ГЕОГРАФІЇ: ДЕЯКІ ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ. Стаття містить аналіз сучасних методологічних основ географії, присвячених кількісному вимірюванню нематеріального природно-ресурсного потенціалу. Автори пропонують новий підхід до оцінки нематеріальних природних ресурсів на основі існуючого зарубіжного досвіду оцінки культурних екосистемних послуг. Через концептуальний взаємозв’язок соціальних часу і простору, обґрунтовується сприйняття особистістю об’єктивних нематеріальних властивостей ландшафту крізь оцінювання нею самою суб’єктивної якості часу їх споживання. Це надає змогу кількісного оцінювання об’єктивних якостей ландшафту для особистості як оцінки нематеріальних природних ресурсівчерез допомогою оцінки суб’єктивноъ якості часу. Ця гіпотеза знайшла своє вираження в ідеї геосоціального рекомендаційного сервісу. Останній не є самоціллю, а лише інструментом вивчення культурної значущості природи. Ключові слова: нематеріальне природокористування, неогеографія, партисипативне картографування.