КОНСТРУЮВАННЯ ЗНАЧЕННЯ ДИНАМІЧНИХ ПРЕДИКАТІВ У ДИСКУРСІ (на матеріалі англомовних текстів з авіабудування) - Носолевська, В.Л. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series: Foreign Philology. Methods of Foreign Language Teaching, 1970)
У статті пропонується визначення поняття предиката як когнітивної категорії, описані характеристики динамічних предикатів. Виділені чинники, що впливають на значення предиката у реченні. З позицій когнітивного підходу визначені шляхи конструювання значення предиката, притаманні англомовним текстам з авіабудування, проілюстрований вплив видо-часових форм, аргументного набору та інших контекстуальних чинників на значення предиката.Ключові слова: динамічний предикат, дієслово, когнітивний підхід, конструювання. Носолевская В.Л. Конструирование значения динамических предикатов в дискурсе (на материале англоязычных текстов по авиастроению). В статье предлагается определение понятия предиката как когнитивной категории, описаны характеристики динамических предикатов. Выделены факторы, которые влияют на значение предиката в предложении. С позиций когнитивного подхода определены пути конструирования значения предиката, характерные для англоязычных текстов по авиастроению, проиллюстрировано влияние видо-временных форм, аргументного набора и других контекстуальных факторов на значение предиката.Ключевые слова: глагол, динамический предикат, когнитивный подход, конструирование. Nosolevska V.L. Construal of the dynamic predicates meaning in discourse (in English texts on aircraft building). The article suggests a definition of the notion of the predicate as a cognitive category, describes characteristics of dynamic predicates. It defines factors that influence the meaning of the predicate in a sentence. The ways of predicate meaning construal in English texts on aircraft building are defined within the framework of cognitive linguistics, the influence of tense and aspect, a set of arguments and other contextual factors on predicate meaning is illustrated in the article.Key words: cognitive approach, construal, dynamic predicate, verb.