СТРАТЕГІЇ ПЕРЕКЛАДАЦЬКОГО ВІДТВОРЕННЯ АРТЛАНГІВ (на матеріалі «Новомови» Дж. Орвелла) - Ребрій, О.В.; Ребрій, І.М. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series: Foreign Philology. Methods of Foreign Language Teaching, 1970)
Статтю присвячено проблемі перекладацького відтворення артлангів, конструювання яких у межах художнього твору має на меті характеризацію вигаданих світів або світу майбутнього. Дослідження проведено на матеріалі «Новомови» Дж. Орвелла з роману-антиутопії «1984». Встановлено релевантні для перекладу структурно-семантичні характеристики «Новомови» як лексично гомогенного, абсолютного апостеріорного артланга. Глобальною стратегією перекладу «Новомови» є намагання зберегти визначені автором принципи розвитку англійської мови, тоді як комплекс локальних стратегій зумовлюється оказіональним статусом  її складових.