ПРАГМАТИЧНА ВЗАЄМОДІЯ СИСТЕМИ, НОРМИ, УЗУСУ У ГРАМАТИЧНОМУ АСПЕКТІ СУЧАСНОЇ ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ - Вороніна, М.Ю. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series: Foreign Philology. Methods of Foreign Language Teaching, 1970)
У статті аналізується механізм взаємодії системи, норми та узусу в граматичному аспекті сучасної французької мови; підкреслюється домінуючий характер прагматичної спрямованості в узусній реалізації мовних одиниць; визначається, у якому випадку узусне вживання закріплюється в нормі і які з даних реалізацій підтримуються системою мови; виявляються процеси, які корелюють взаємовідношення системи, норми й узусу в граматичній системі французької мови.Ключові слова: прагматика, система, норма, узус. Воронина М.Ю. Прагматическое взаимодействие системы, нормы, узуса в грамматическом аспекте современного французского языка. В статье анализируется механизм взаимодействия системы, нормы и узуса в грамматическом аспекте современного французского языка; подчеркивается доминирующий характер прагматической направленности в узусной реализации языковых единиц; определяется, в каком случае узусное употребление закрепляется в норме и какие из данных реализаций поддерживаются системой языка; выявляются процессы, которые коррелируют взаимоотношения системы, нормы и узуса в грамматической системе французского языка.Ключевые слова: прагматика, система, норма, узус. Voronina M.Y. Pragmatic interaction between system, language norm, usus in grammatical aspect of the Present-Day French. The article analyses the mechanism of interaction between system, language norm and usus in grammatical aspect of the Present-Day French; it highlights the dominant character of pragmatic orientation in usus realization of language units; it specifies in which case usus usage becomes a norm and which of the given realizations are maintained by the language system; it reveals the processes correlating system, language norm and usus within grammatical system of French.Key words: pragmatics, system, language norm, usus.