ВНУТРІШНЯ ФОРМА СЛОВА ЯК ІНСТРУМЕНТ ОПИСУ ЕТНІЧНОЇ СВІДОМОСТІ - Романенко, О.В. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series: Foreign Philology. Methods of Foreign Language Teaching, 1970)
У статті розглянуто внутрішню форму слова – багатокомпонентне утворення, що містить як константні, так і варіативні параметри потенційного позначення об’єктів певного денотативного класу. Обґрунтовано тезу про те, що внутрішня форма містить етнокультурно-специфічне знання про властивості об’єкту, чим зумовлюється вибір мотиваційної ознаки і принципу номінації, а також знання про прийняті в даній номінативній системі засоби та способи втілення даної мотиваційної ознаки.Ключові слова: етнічна свідомість, мовна картина світу, внутрішня форма слова, ономасіологічна структура, образна номінація, мотиваційний контекст, етнокультурна конотація. Романенко О.В. Внутренняя форма слова как инструмент описания этнического сознания. В статье рассматривается внутренняя форма слова – многослойное образование, которое включает в себя постоянные и вариативные параметры потенциального обозначения объектов определенного денотативного класса. Обоснован тезис о том, что внутренняя форма вмещает етнокультурное знание о свойствах объекта, которое предопределяет выбор мотивационного признака и принципа номинации, а также содержит знание о принятых в данной номинативной системе средствах и способах объективации данного мотивационного признака.Ключевые слова: этническое сознание, языковая картина мира, внутренняя форма слова, ономасиологическая структура, образная номинация, мотивационный контекст, этнокультурная коннотация. Romanenko O.V. The inner form as an instrument of description of ethnic consciousness. The article deals with the inner form as a multicomponent-formation that includes constant and variable characteristics of potential designation of objects belonging to a certain denotative class. The thesis that the inner form contains an ethno-specific knowledge of object-features that determines the choice of a motivational sign and a nomination-principle as well as the knowledge of the established in this nomination-system means and techniques of verbalization of the given motivational sign is grounded.Key words: ethnic consciousness, linguistic world-image, inner form, nomination, motivational context, ethno-cultural connotation.