ЕТНОКУЛЬТУРНА СПЕЦИФIКА МЕТАФОРИЧНОЇ ОБ’ЄКТИВАЦIЇ КОНЦЕПТУ ВРОДА (на матерiалi англійської та української/росiйської мов) - Довганюк, Е.В. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series: Foreign Philology. Methods of Foreign Language Teaching, 1970)
Робота присвячена виявленню та аналізу етнокультурної специфіки способів об’єктивації естетичного концепту ВРОДА в мовних свідомостях носіїв англійської та української/російської мов на основі концептуально-метафоричного аналізу із залученням лінгвокогнітивного та лінгвокультурологічного підходів.Ключові слова: естетичний концепт, етнокультурна специфіка, когнітивна лінгвістика, лінгвокультура, метафора. Довганюк Э.В. Этнокультурная специфика метафорической объективации концепта КРАСОТА (на материале английского и украинского/русского языков). Работа посвящена определению и анализу этнокультурной специфики способов объективации эстетического концепта КРАСОТА в языковом сознании носителей английского и украинского/русского языков на основе концептуально-метафорического анализа с привлечением лингвокогнитивного и лингвокультурологического подходов.Ключевые слова: когнитивная лингвистика, лингвокультура, метафора, эстетический концепт, этнокультурная специфика. Dovhaniuk E.V. Ethno-cultural peculiarities of the metaphorical objectivization of the concept BEAUTY in English and Ukrainian/Russian. The research focuses on revealing and analyzing the ethnocultural peculiarities of the ways the aesthetic concept BEAUTY is represented in English and Ukrainian/Russian on the basis of a conceptual-metaphorical analysis within the framework of cognitive linguistics and linguoculturology.Key words: aesthetic concept, сognitive linguistics, ethocultural peculiarities, linguoculture, metaphor.