ДИСКУРСОТВІРНА РОЛЬ КОНЦЕПТУАЛЬНИХ МЕТАФОР З РЕФЕРЕНТОМ ЧАС: ЕКОЛІНГВІСТИЧНИЙ ПІДХІД - Гошилик, Н.С. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series: Foreign Philology. Methods of Foreign Language Teaching)
У статті розглянуто дискурсотвірну роль концептуальних метафор з референтом ЧАС. Виявлено різновиди концептуальних темпоральних метафор, з’ясовано їх вплив на розвиток дискурсу. Дослідження проведено в еколінгвістичній парадигмі з позиції розгляду екологічної системи “концептуальна метафора з референтом ЧАС – дискурсне середовище її існування”. Ключові слова: дискурс, еколінгвістика, концептуальна метафора. Гошилык Н.С. Дискурсообразующая роль концептуальных метафор с референтом ВРЕМЯ: эколингвистический подход. В статье рассматривается дискурсообразующая роль концептуальных метафор с референтом ВРЕМЯ. Выявлены разновидости концептуальных темпоральных метафор и влияние на развитие дискурса. Исследование проведено в эколингвистической парадигме с позиций рассмотрения экологической системы “концептуальная метафора с референтом ВРЕМЯ – дискурсная среда ее существования”. Ключевые слова: дискурс, эколингвистика, концептуальная метафора. Goshylyk N.S. Discourse-Genereting Role of Conceptual Metaphors with TIME Referent: Ecolinguistic Approach. The article focuses on the discourse-genereting role of conceptual metaphors with TIME referent. The types of conceptual temporal metaphors and their influence on the development of discourse have been revealed. The research takes the ecolinguistic approach from the point of view of the ecological system “conceptual metaphor with TIME referent – discourse environment of its existence”. Key words: discourse, ecolinguistics, conceptual metaphor.