Визначення межі налаштування для нософарингіальної карциноми за допомогою електронного портального пристрою відображення - Ельфарамаві, Сафа; Атталла, Ехаб; Ельхусіні, Фатхі; Ель-Дін, Мохамед Альм; Ельмекаві, Ахме (Східно-європейський фізичний журнал, 2025)
Вступ. Це дослідження мало на меті оцінити помилки тривимірного (3D) налаштування та забезпечити оптимальні межі для охоплення запланованого цільового об’єму (PTV) при випромінюванні голови та шиї. Методи: десять пацієнтів брали участь у дослідженні, отримували IMRT у поєднанні з щотижневою електронною портальною візуалізацією (EPI). Всього було проаналізовано 170 знімків порталу. Систематичні (S) та випадкові (s) помилки в популяції пацієнтів із раком голови та шиї оцінювали за допомогою портальних зображень у каудокраніальному поздовжньому (CC) та ліво-правому латеральному (LR) напрямках, виміряних у межах передньо-заднього (AP) поля. Межі цільового об’єму від клініки до планування (CTV-PTV) були визначені згідно з рекомендаціями ICRU Report 62 та формулами ван Герка. Результати: групові систематичні та випадкові помилки становили 0,19 і 0,26 см відповідно в передньо-задньому напрямку; групові систематичні похибки та випадкові похибки становили 0,15 см та 0,24 см у напрямку СІ відповідно; групові систематичні похибки та випадкові похибки становили 0,13 см та 0,25 см у напрямку LR відповідно; Відповідно до класичної формули Ван-Херка MPTV =2,5Σ +0,7σ, ми розрахували ідеальні межі PTV (MPTV) на основі похибок налаштування та 0,65 см, 0,55 см і 0,5 см, необхідні для напрямків AP, SI та RL. Обговорення та висновки: ми можемо зробити висновок, що 6 мм розширення CTV до PTV межі є оптимальною межею і може бути зменшено зі збільшенням частоти онлайн-перевірки (щоденна візуалізація) або для пацієнтів, де призначені дози не перевищують допустимі дози для органів під загрозою.