Дослідження характеристики кристалів та хімічної взаємодії в потрійній системі Ho-Sb-Te - Ільяслі, Т.М.; Мамедова, Н.Ш.; Садигов, Ф.М.; Гусейнов, Раміз Е.; Алієв, Ю.І. (Східно-європейський фізичний журнал, 2024)
Для вивчення характеру хімічної взаємодії Ho використовували комплексні методи фізико-хімічного аналізу: диференційний термічний аналіз (ДТА), рентгенофазовий аналіз (РФА), мікроструктурний аналіз (МСА), а також вимірювання густини та мікротвердості. -Sb-Te потрійна система в усьому діапазоні концентрацій по ділянках: 1. Sb2Te3-Ho2Te3, 2. Sb2Te3-HoTe, 3. HoTe-Sb, 4. HoSb-HoTe, 5. Sb2Te3-Ho, 6. HoSb-Те. Проекцію поверхні ліквідусу потрійної системи та діаграми стану внутрішніх перерізів побудовано за експериментальними та літературними даними для подвійних систем: Sb-Te, Sb-Ho, Ho‑Te. Встановлено, що ділянки (1), (2), (3), (4) є квазібінарними, а (5), (6) – неквазібінарними ділянками трійкової системи. У системі Sb2Te3-Ho2Te3 утворюється інконгруентноплавка сполука HoSbTe3 і знайдено площу твердих розчинів на основі Sb2Te3 ~ 3-5 мол.% при 300 К.