Структура та фізичні властивості високоентропійного сплаву CoCr0.8Cu0.64FeNi у литому та загартованному з рідини станах - Кушнерьов, Олександр І.; Башев, Валерій Ф. (Східно-європейський фізичний журнал, 2021)
У статті досліджено структуру та фізичні властивості багатокомпонентного високоентропійного сплаву CoCr0.8Cu0.64FeNi у литому та загартованому стані. Склад досліджуваного сплаву проаналізований з використанням наявних у літературі критеріїв для прогнозування фазового складу високоентропійних сплавів. Ці параметри базуються на розрахунках ентропії та ентальпії змішування, а також включають концентрацію валентних електронів, термодинамічний параметр Ω, який враховує температуру плавлення, ентропію змішування та ентальпію змішування. Ще одним важливим параметром є різниця в атомних радіусах між компонентами сплаву δ. Литі зразки сплаву CoCr0.8Cu0.64FeNi номінального складу отримані за допомогою високотемпературної електричної печі Таммана в потоці аргону за допомогою мідної форми. Втрата ваги під час виготовлення злитків не перевищувала 1%, а середня швидкість охолодження становила ~ 102 К/с. Потім литий зразок переплавляли, а з розплаву отримували плівки. Техніка гартування з рідкого стану, використана в даній роботі, полягала в швидкому охолодженні крапель розплаву при зіткненні їх із внутрішньою поверхнею порожнього мідного циліндра, що обертався із великою швидкістю (~ 8000 об / хв). Швидкість охолодження, оцінена за товщиною плівки, становила ~ 106 К / с. Рентгеноструктурний аналіз проводили на дифрактометрі DRON-2.0 у монохроматичному випромінюванні Cu Kα. Дифрактограми оброблялися за допомогою програми QualX2. Магнітні властивості зразків вимірювалися за допомогою вібраційного магнітометра при кімнатній температурі. Мікротвердість вимірювали на приладі ПМТ-3 при навантаженні 50 г. Відповідно до теоретичних прогнозів, підтверджених результатами рентгенівських досліджень, структура сплаву як у литому, так і в загартованому стані є простим твердим розчином типу ГЦК. Параметри решітки в литому та швидкозагартованому станах становлять відповідно 0.3593 нм та 0.3589 нм. Вимірювання магнітних властивостей показало, що сплав CoCr0.8Cu0.64FeNi  можна класифікувати як магнітом’який  матеріал. При цьому гартування з рідкого стану збільшує коерцитивну силу зразків. На загартованих зразках також були отримані підвищені значення мікротвердості. Це можна пояснити внутрішніми напругами, що виникають під час гартування.