Визначення повної дози потужного імпульсного джерела гальмівного рентгенівського випромінювання сильнострумовим електронним пучком - Батраков, А.Б.; Федотов, С.І.; Оніщенко, І.М.; Глушко, Є.Г.; Горбань, А.М.; Рак, О.Л.; Невара, О.В.; Волков, Ю.М. (Східно-європейський фізичний журнал, 2025)
Представлено експериментальне вимірювання повної дози потужного джерела гальмівного рентгенівського випромінювання, базованого на імпульсному прискорювачі електронів прямої дії з параметрами сильнострумового релятивістського трубчастого електронного пучка: енергія 600 кеВ, струм 13,5 кА і тривалість імпульсу 1,0 мкс. Транспортування електронного пучка, отримуваного в магнітоізольованому діоді, до молібденового конвертера на відстань 55 см здійснювалось імпульсним магнітним полем соленоїда. До нього примикає додаткова котушка, з’єднана послідовно з ним, для забезпечення магнітного поля в області конвертера та уникнення втрат пучка. Описана методика визначення повної дози гальмівного рентгенівського випромінювання. Для вимірювання дози гальмівного рентгенівського випромінювання використовувалися полікристалічні детектори, які розташовувалися на відстані 80 мм за конвертором. Детектори розміщувалися в полярній площині з кроком 20°. Виміри розподілу доз за полярним кутом показали симетрію випромінювання за полярним та азимутальним кутами відносно оси. Беручи до уваги, що пучок випромінює тільки передню напівсферу, то разом з виміряною симетрією можливо інтегрування по всій сфері звести до інтегрування лише по 1/8 площині сфери, зменшивши кількість датчиків. Експериментально отримана величина повної дози гальмівного рентгенівського випромінювання 388,5 Гр за один імпульс струму прискорювача, яка зосереджена в куті 120° в напрямку руху пучка.