Розвиток інформаційно-управлінських архітектур вищих навчальних закладів в умовах дезінтеграції - Даніч, В. М.; Шевченко, С. М. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна серія «Економічна», 2017)
Стаття висвітлює фактологію, особливості та засади функціонування вищих навчальних закладів, в першу чергу Луганської та Донецької областей, в умовах бойових дій і дезінтеграції територій. Проаналізовано проблеми вищих навчальних закладів, шляхи їх вирішення де-факто і де-юре, особливості організації навчального процесу під час проведення бойових дій. Наведені приклади управлінських рішень керівництва ВНЗ стосовно подолання небезпек, що виникли внаслідок військово-політичної кризи. Основна увага приділена шляхам розвитку інформаційно-управлінських архітектур вищих навчальних закладів в умовах дезінтеграції, впливу політичної ситуації та терористичної загрози на роботу вищих навчальних закладів. Проаналізовано інституціональні особливості функціонування розділених вищих навчальних закладів, проблеми реалізації навчального процесу і умови, що вплинули на розділ ВНЗ. Окреслено проблеми використання дистанційних форм навчання. В статті визначені державні нормативні документи, що впливають на розвиток інформаційно-управлінських архітектур вищих навчальних закладів, проведено їх аналіз. Такими документами виступають концепція стратегічного розвитку ВНЗ, стратегія національної безпеки, військова доктрина, Закон України «Про основи національної безпеки України», а також стратегія або план дій закладів Міністерства освіти, стратегічний план дій підприємств, організацій певної області, районів на випадок військового вторгнення. Визначено ієрархію цих державних нормативних документів, їх роль в забезпеченні якості управлінських рішень стосовно перетворення інформаційно-управлінських архітектур ВНЗ. Також виокремлено ключові пункти таких документів.